Nieuws

 

 

WIST JE DAT:

 

-je zelf gemakkelijk potgrond kunt maken? In potgrond van de meeste tuinwinkels zit nog veel turf. Turf is een natuurproduct wat bestaat uit samengeperste organische materialen. Ook houdt turf CO2 vast. Door het te gebruiken voor potgrond zorgen we ervoor dat de CO2 weer vrijkomt. Door zelf potgrond te maken voorkom je dit. Turf, wat zorgt voor de vocht vasthoudende eigenschappen van potgrond, moeten we dus zien te vervangen.

Basisrecept potgrond zonder turf: twee delen tuinaarde en een deel compost.

 

-je een aantal kruiden gemakkelijk kunt vermeerderen? Denk maar eens aan bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, bieslook, munt, dragon, oregano en salie. Je kunt ze schuin afsnijden van een plant die je misschien al hebt of die een buurman of -vrouw al heeft. Daarna heb je twee keuzes: a.) Je verwijdert de onderste bladeren en zet het direct in de tuinaarde of

b.) je verwijdert de onderste bladeren zet het in een glas met water waarna je wacht tot ze beginnen te wortelen en plaatst ze dan in de aarde terug.

Beide methodes werken, maar vragen wel enige tijd. Verwacht niet dat je binnen drie dagen een aantal wortel hebt, maar ga er van uit dat het soms wel weken kan duren. Maar geduld is een schone zaak en wordt vaak beloond!

 

-je door Oost-Indische kers te gebruiken als plant in je moestuin je kunt voorkomen dat er luizen op je andere gewassen gaan zitten? Door een klein aantal zaden van deze plant in je veldje bij bijvoorbeeld je bonen te planten, zorg je ervoor dat de luizen op de Oost-Indische kers gaan zitten. Deze vinden ze heerlijk. Daardoor zul je zien dat ze niet in je bonen gaan zitten. Houd wel rekening met het feit dat Oost-Indische kers is een grote plant als hij volgroeid is. Per plant kun je wel een vierkante meter rekenen. Hij is wel eenjarig, dus bij vorst is het snel gebeurd met deze plant. Hij zaait zich goed uit, dus volgend jaar zul je vanzelf weer plantjes op zien komen. Oost-Indische kers kun je ook goed eten. De bloemen zijn heerlijk pittig en de zaden kun je gebruiken om een soort kappertjes van te maken. Let er wel op dat, wanneer je dit doet, zomaar eens wat luizen mee kunt nemen op de bloem of bladeren.

 

WIST JE DAT:

 

- er in een handvol aarde meer leven zit, dan er mensen zijn?

 

- aan de wortels van peulvruchten kleine stikstof bolletjes ontstaan? Deze stikstof bolletjes zorgen ervoor dat andere planten die in deze aarde worden geplant ook van extra stikstof kunnen profiteren.

 

- je de luchtigheid van een bodem kunt vergroten door er groenbemesters op te zaaien aan het einde van het volktuinseizoen? Op die manier zorg je er ook nog eens voor dat onkruid niet de overhand krijgt! Win-win!

 

- in het najaar kale stukjes grond waar geen groente meer komt, goed kan bedekken met stukken onbedrukt karton? En daaroverheen compost, blad of stalmest? Het karton vergaat grotendeels, vooral als je het eerst natmaakt voor er materiaal overheen te scheppen. In het voorjaar is de grond eronder heerlijk rul. Je zou zelfs door het karton heen kunnen planten. Spitten hoeft niet, de grond is lekker los.